Världens första 80 meter långa återvinningsbara blad är i luften efter en lösning som ingenjörer på turbintillverkaren Siemens Gamesa har tagit fram.

Helgoland, utanför Tysklands kust, är testplatsen för det tysk-spanska företagets patenterade RecycleBlade-teknik, som utvecklats av tillverkare vid fabriken i Aalborg i Danmark.

I samarbete med RWE, som är byggherre för off-shore-anläggningen, meddelade tillverkarna i veckan att deras danska anläggning har tillverkat sex 81 meter långa blad med ny hartskemi.  De kommer att installeras på två turbiner nästa år för strukturella försök.

Bladen på stora turbiner har, till skillnad från naceller och torn, hittills trotsat materialforskarnas försök att tillverka dem så att de kan återanvändas eller repareras under andra livscykeln. Det nya hartset löser problemet.

Den kommer att göra det möjligt att plocka isär kompositkomponenter som stål och kol som används i bladens flygplansstruktur för reparation eller när de är uttjänta.

Efter RWE står franska EDF Renewables och tyska WPD på tur för att dra nytta av den nya tekniken, som av Siemens Gamesa hyllas som den första i världen.

Tillverkarens vd Andreas Nauen betonade att återanvändning, reparation och återvinning av komponenter skulle vara avgörande när turbinindustrin rustar sig för att bekämpa den akuta klimatfrågan.

“Det är dags att ta itu med klimatkrisen nu, och vi måste göra det på ett holistiskt sätt”, sade han.

“Genom att vara pionjärer inom cirkulär vindkraft – där delar bidrar till en cirkulär ekonomi inom vindkraftsindustrin – har vi nått en viktig milstolpe i ett samhälle som sätter omsorgen om miljön i centrum.”

Sven Utermöhlen, chef för RWE Renewables havsbaserade vindkraftsprojekt, sade att “RecycleBlades” bara var en av flera innovationer som testas vid den 342 MW stora vindkraftparken Kaskasi utanför Helgoland.

“Vi är glada att vår havsbaserade vindkraftspark kan erbjuda en fantastisk anläggning för att testa innovationer. Här förbereder vi oss för att testa speciella stålkragar och använda en förbättrad installationsmetod för fundament”

sade han.

“Detta är ett viktigt steg för att föra vindkraftverkens hållbarhet framåt till nästa nivå.”