I en artikel på nätet med rubriken “24 tips som ger dig balans i livspusslet” avhandlas frågan om hur man åstadkommer balans i livet. Ett första tips är att identifiera de fyra eller fem viktigaste punkterna i livet som du värderar mest. För att få ihop det så kallade pusslet ska dessa prioriteras när man skapar utrymme för det man vill ägna sig åt i livet. Ett annat tips är god kost. Det man stoppar i sig idag kan få konsekvenser för hälsan i år framöver vilket är något som är värt att ha i åtanke.

Ett tredje tips är att tidvis rensa kalendern fri från onödiga och meningslösa saker som tar tid från att göra saker man verkligen tycker om. En fullspäckad kalender är med andra ord inget coolt som bör eftersträvas utan tvärtom! Frågan om balans är extra viktig för dig som gamer.

Målet är att du ska må bra i kropp och själ och kunna ägna dig åt din hobby eller ditt yrke under lång tid framöver. Här kommer våra bästa tips!

Ta en paus

Gamare är ett speciellt släkte. De flesta känner en sådan passion för gaming att det kan vara tufft att ta sig tiden för en paus. Att ta en rast från favoritspelet kan dock vara ovärderligt för att behålla motivation och spelglädje över tid. Detta behöver inte nödvändigtvis innebära att allt kul på schemat stryker på foten. Syftet är att aktivera och stimulera andra delar av hjärnan och variera sinnesaktiviteterna du ägnar dig åt genom att prioritera mer lekfulla, kravlösa spel.

Det finns en rad olika digitala och klassiska spel att välja mellan. Några exempel på mindre komplexa och mer nöjesinriktade spel är estetiskt kreativa slots med teman som rör saker som djungel, rymden och vilda västern. En annan aktivitet skulle kunna vara att bjuda över vänner för en harmlös omgång av Trivial Pursuit – den klassiska frågesporten som får alla att skratta och förlora sig själva i ögonblicket. Ett avslutande tips är att ägna sig åt strategiskt kluriga brädspelet Monopol för att se vems affärsdrivna hjärna som fungerar bäst.

Glöm inte fysisk träning

Gaming förutsätter inte sällan att betydande tid tillbringas framför en eller flera skärmar. För mycket skärmtid kan dock leda till allt från torra stickande ögon och sämre sömn till värk i rygg och axlar. Studier pekar dessutom på att den som har fem timmar skärmtid eller mer om dagen har lägre kondition än de som har mindre. Mot bakgrund av detta är det viktigt att man som gamer åstadkommer balans mellan de sinnesinriktade aktiviteterna i livet och fysisk träning där man tar ut sig. Yoga är en förträfflig träningsform för just gamare eftersom de tvingas varva ner och fokusera på andning och nuet.

Dessutom stretchar man ut många av de vitala leder och muskler i kroppen som kan lida skada av överdriven skärmtid. Det går dock minst lika bra att lyfta skrot på gymmet, springa i löpspåret eller ägna sig åt annan träning som dans, klättring eller cykling. Det viktiga är att träningen får en minst lika framträdande del på schemat som gamingen!

Ägna dig åt annat utanför gaming

Det är ingen underdrift när vi säger att gaming är kul! Det är därmed lätt hänt att gamingen blir högsta prioritet i ditt liv och att du låter socialt umgänge och andra aktiviteter i livet hamna i skymundan. Det må låta kliché men överdåd är aldrig bra och samtliga bitar i vardagen måste få utrymme för att du ska må bra ur ett holistiskt perspektiv. Gaming blir bara repetitivt och tråkigt om du inte balanserar aktiviteten med annat i form av andra hobbys eller umgänge med vänner.

Se därför till att få med minst en annan fritidsaktivitet på veckoschemat som du tycker om – det kan vara allt från att måla med akvarell, spela gitarr eller engagera sig i en förening. Ett extra plus är om aktiviteten i fråga innebär umgänge med folk utanför gamingsektorn.