Dator- och konsolspel verkar bara bli bättre för varje år som går. Det är alltid kul att se vilka nya teknologier som spelutvecklare använder men nu finns också en trend att skapa spel inspirerade av gamla 16-bitarsdesigner. Nästa år tror vi att det kommer lanseras spel som använder mer AI-dialog men också detta år har mycket att erbjuda.

I den här artikeln bekantar vi oss med några av årets största AAA-lanseringar men också några häftiga indiespel som spelare ser fram emot.

Vad är det som gör spel så efterlängtade?

Det är omöjligt att i förväg veta vilka spel som kommer bli succéer. Vissa efterlängtade spel floppar fullständigt medan mindre kända spel från indieutvecklare kan lyckas hur bra som helst. Hurdana spel brukar det då pratas om innan lanseringarna och varför?

Uppföljare

En av de spelkategorier som brukar få mycket uppmärksamhet är uppföljare till populära spel. Till exempel Diablo IV har varit ett av de mest efterlängtade spelen under 2023, mycket tack vare framgången av de tidigare delarna. Den första delen av denna spelserie lanserades 1997 så dessa spel har fortsatt vara populära i över 20 år. Idag går det också att spela Diablo i mobilen även om detta spel har fått utstå hård kritik.

Ett annat spel som lanserades lite tidigare i år var The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Genom åren har det lanserats ungefär 30 Zelda-spel och de har en väldigt stor anhängarskara som fortsätter köpa de nyaste Zelda-spelen.

De nyaste sportspelen

Sportspel är en annan typ av spel som spelare brukar se fram emot. Det lanseras nya versioner av spel som NHL, NBA och FIFA varje år. Spelare som gillar dessa spel brukar se till att alltid spela de senaste versionerna av spelen. Varje år har spelen nya uppgraderingar och förbättringar och såklart är det något som gedigna NHL- och FIFA-fans ser fram emot.

Hajp via sociala medier

Om vi bortser från populära spel som spelare redan känner till så skapas ofta en hajp för nya spel genom sociala medier och trailers. Om en trailer ser riktigt bra ut, med en modern grafik och kanske innovativa funktioner i spelet, så kommer den definitivt att delas med resten av internet. En bra trailer betyder ändå inte nödvändigtvis att spelet är bra och därför väntar många spelare tills att ett spel har lanserats. Då får de höra ärliga recensioner av andra spelare och detta kan i sin tur skapa ännu mer prat om spelet.

Efterlängtade AAA-spelsläpp i år

AAA-spel är en informell klassificering för riktigt stora produktioner inom spelvärlden. Det är lite som spelvärldens Hollywood och hit hör bland annat spel som Grand Theft Auto och Final Fantasy.

Under följande rubriker har du några av de mest efterlängtade spelsläppen för det kommande året.

Baldur’s Gate 3 (augusti 2023)

Baldur’s Gate har mycket gemensamt med Diablo som vi nämnde tidigare i artikeln. Spelens historia sträcker sig tillbaka till slutet av 90-talet och de har båda fått ett flertal uppföljare genom åren. Båda spelen har dessutom väldigt djävulska teman. Baldur’s Gate 3 är en efterlängtad uppföljare som förväntas bli en av de största succéerna under 2023. I spelet har huvudkaraktären fått en hjärnparasit och du reser runt världen för att försöka avlägsna den. Vi tycker det låter roligt men det återstår att se hur det fungerar i praktiken!

Marvel’s Spider-Man 2 (20 oktober 2023)

Spindelmannen är en av de populäraste superhjältarna från Marvel och det är därför ingen större överraskning att spelen om honom har gått väldigt bra. Den första delen av detta spel lanserades 2018 för PS4 och 2020 för PS5. Metacritic gav den 87 av 100 poäng och den har sålt över 30 miljoner exemplar så det har utan tvekan varit en storsuccé. Spelidén för Spider-Man 2 verkar definitivt vara liknande som den första delen men med förbättrade funktioner och nya uppdrag.

Mortal Kombat 1 (19 september 2023)

Den här speltiteln ska inte förväxlas med originalet från 1992. Spelare har redan uppmärksammat den mycket våldsamma trailern som har spritts på internet. Grafiken ser otroligt bra ut men hittills vet vi ganska lite om spelets gameplay. Det har ändå meddelats att spelet ska innehålla ett berättelseläge men också ett multiplayer-läge du kan spela mot andra spelare.

Indiespel att se fram emot

Indiespel är spel från mindre utvecklare, sådana som inte alltid har hundratals miljoner kronor bakom sig. Många av dessa lyckas ändå skapa imponerande spel med sina begränsade budgetar och här är några av de indiespel vi ser fram emot mest under 2023.

Hollow Knight: Silksong (andra halvan av 2023)

Hollow Knight: Silksong är möjligtvis det mest efterlängtade indiespelet för 2023. Spelfans börjar däremot bli lite rastlösa för lanseringsdatumet har redan skjutits upp flera gånger. För tillfället förväntar vi oss att spelet kommer lanseras i slutet av 2023.

Silksong är en uppföljare till Hollow Knight som lanserades 2017. Det är en slags modern hyllning till en genre som heter Metroidvania, en genre som har fått sitt namn från de klassiska spelen Metroid och Castlevania. Detta spel kommer ha en liknande spelidé som den ursprungliga delen men med en ny huvudkaraktär som heter Silksong. Spelet utvecklas av Team Cherry.

Sea of Stars (augusti 2023)

Sea of Stars utspelar sig innan spelet The Messenger som lanserades 2018. I spelet spelar du tusentals år innan händelserna i The Messenger ägde rum, så det är lite av en föregångare men med olika karaktärer. Detta spel har tagit inspiration av gamla klassiska JRPG:s som Breath of Fire och Chrono Trigger. Sabotage Studios som ligger bakom spelet lovar en spännande spelupplevelse och det tror vi att vi kan få. Mycket av spelet är finansierat med hjälp av Kickstarter.

My Time at Sandrock (sommaren 2023)

My Time at Sandrock har funnits som tidigt släpp på Steam redan en längre tid men den officiella lanseringen är antagligen under sommaren 2023. Detta kommer innebära att spelare nu också kommer kunna spela spelet på konsoler som PS5 och Xbox. My Time at Sandrock är ett intressant spel för det påminner om de populära The Sims-spelen. Den stora skillnaden är att du här spelar i en postapokalyptisk värld där människorna igen sakta men säkert har börjat bygga upp en fungerande värld. Spelet har alltså en stor twist och vi tror att detta kommer bli en succé bland PS-spelare.

Om du inte är bekant med dessa indiespel sedan tidigare kan du enkelt köpa dem på Steam efter lanseringen. Om du har spelat hos casinon som accepterar VISA kortbetalningar så fungerar köp hos Steam på ett liknande sätt. Steam erbjuder ändå flera alternativa betalningsmetoder som till exempel PayPal och presentkort.

Sammanfattning

Som du kan se är de flesta spel i denna artikel uppföljare eller helt enkelt inspirerade av väldigt gamla datorspel. Det har varit en trend att skapa flera uppföljare till spel som bevisligen har varit omtyckta. Den senaste tiden har det också varit otroligt populärt att ta gamla spel från 90-talet och lansera dem på nytt men med modern grafik.

Vi tror att denna trend kommer hålla i sig i några år framöver och det är absolut inget fel med det I denna artikel har vi våra tips på nästa storsuccéer men vilka spel tror du att kommer lyckas bra?