Överlevnadsspel är spel där du hamnar i en fientlig miljö i en vanligtvis öppen värld. Du börjar ofta med sparsam utrustning, små förnödenheter och begränsat lager.

I de här spelen måste du ofta tillverka användbara verktyg och vapen för att kunna hantera hunger, törst och hot från fienden.

Många andra genrer inom videospel innehåller överlevnadsinslag, men i överlevnadsgenren som helhet är kamp sekundärt och kan ofta undvikas.

Överlevnadsspel har ofta öppna slut, där spelarens uppgift är att antingen överleva under en viss tid eller så länge som möjligt under en enskild spelomgång.

Hur spelar man överlevnadsspel?

När du börjar spela ett överlevandsspel finns det ett och annat du bör tänka på.

Att hitta förnödenheter: Eftersom du ofta får problem med hunger och törst måste du först och främst samla ihop förnödenheter så du klarar dig igenom den första natten och därefter varje följande dag.

Söka skydd: I överlevnadsspel är ofta nätterna farligare än dagarna. Ibland kan det vara för at monstren blir fler och starkare, och andra gånger kan det bero på att allt syns sämre i mörkret. Oavsett vilket bör “söka skydd för natten” vara något som står högt på prioriteringslistan.

Undersök vad som går att låsa upp: Även om det inte ingår i alla överlevnadsspel är det ändå ett vanligt inslag att du kan undersöka och utforska saker. Att göra research låser inte bara upp bättre utrustning och vägledning utan du kan också få bonusar som ökad löphastighet och uthållighet. Liknande research-spel med upplåsbara funktioner kan du hitta på webbsidor som casinostugan.com.

Tillverka utrustning: Vanligtvis börjar du med i alla fall några grundläggande redskap, men för att klara dig genom överlevnadsspelet behöver du ofta uppgradera eller göra bättre redskap, vapen och verktyg. I början av spelet kan du bara tillverka ett fåtal väldigt enkla föremål, medan det finns bättre föremål som du kan låsa upp i samlingar som är mer ovanliga och farliga när du försöker komma åt dem.

Till skillnad från mer actionbetonade spel handlar det i överlevnadsspel mer om planering på både medellång och lång sikt.

Vilka är de populäraste överlevnadsspelen just nu?

Ett av de populäraste spelen i världen just nu och under de senaste åren är Minecraft som på vissa plattformar är ett gratis överlevnadsspel medan du på andra plattformar får betala för det.

Minecraft är ett till synes enkelt sandlådespel med oförmodat djup som har lockat spelare och på lång sikt erbjudit kreativa och sociala möjligheter som engagerar spelare i alla åldrar.

Andra populära spel är Rust och ARK: Survival Evolved. Det här visar på genrens utveckling mot en mer webbaserad miljö, där både PvE och PvP bidrar till att öka intresset och hålla igång verksamheten under flera år.

När det gäller gratis överlevnadsspel är utbudet betydligt mer sparsamt, även om det finns ett fåtal överlevnadsspel för flera spelare, som Unturned, som har börjat bana väg för gratis spel i en genre som vanligtvis är dyr att utveckla.

Överlevnadsspel – Samla resurser

Kan man spela överlevnadsspel tillsammans?

Ja, det kan man. Minecraft och Rust är två av de mest kända exemplen på flerspelarspel, och båda är enormt populära i sina flerspelarlägen.

Detta beror inte bara på att man kan spela med både vänner och främlingar för att överleva och tillverka saker, utan också på att hela lag kan utmana främlingar och motståndare.

Detta kan vara lite besvärligt när det gäller längre omgångar eftersom det leder till situationer där spelarna måste hålla sig kvar online under en längre stund för att försvara sina baser så de inte förstörs och plundras.

Som tur är finns det ofta skyddssystem när man är offline som förebygger de här potentiella hoten, vilket innebär att spelarna inte behöver ägna sig på heltid med att skydda sina baser.

Trots sin stundtals turbulenta bakgrund är överlevnadsspel fortfarande en av de mest populära och omtyckta genrerna. Spel som Minecraft är inte bara kultklassiker längre, utan har blivit starka drivkrafter i internationella medier och viktiga inslag i populärkulturen. Genom att VR och AR numera är en vanlig verklighet har framtiden för överlevnadsspel aldrig varit så ljus.