När man talar om e-sport handlar det ofta om spel som Dota 2 och CS:GO. Dessa spel utgör förstavalet för mängder av spelare och publik. Men när e-sport kommer på tal är sportspelen icke att förglömma. Tv- och datorspel är enormt bland sportfantasterna, då det finns ett stort antal titlar inom de största sporterna. 

Fotboll anses vara den största sporten världen över. Vecka ut och vecka in lockas mängder av fans till arenorna eller till att se matcherna genom tv-rutan. Med anledning av detta är det inte särskilt märkligt att FIFA är spelvärldens mest spelade sport-franchise. Den senaste upplagan av spelet, FIFA 22, släpptes i slutet av september och hade uppnått över nio miljoner spelare efter mindre än två veckor på marknaden.

Växande FIFA-turneringar lockar publiken

Trots den stora mängden FIFA-spelare är fotbollsspelet fortsatt långt efter de mest populära spelen inom e-sport sett till intresse. Men intresset för matcherna är stort och esport betting, som vuxit sig stort inom många spel, går minst lika bra i FIFA som i Dota 2 och CS:GO.

Det finns flertalet ligor och turneringar inom det klassiska spelet, anordnade av FIFA och EA Sports. De mest populära i genren är FIFA eWorld Cup och E Premier League, som varje år lockar storpublik på YouTube och Twitch. FIFA har dessutom meddelat att man planerar stora satsningar för att göra sig till ett större namn inom e-sporten. 

Till FIFA eWorld Cup kan vem som helst med ett Playstation eller Xbox och den senaste versionen av FIFA-spelet kvala in.

Den som lyckas nå hela vägen till pokalen kan se fram emot en stor tillökning på kontot. Prispotten har ökat stadigt för varje år som går. År 2019 var senast turneringen spelades (de senaste två årens upplagor har ställts in på grund av Covid-19) och prispotten uppgick då till hela 500 000 amerikanska dollar.

Hur bettar man på FIFA?

Prispotterna och prestigen i tävlingarna bäddar för en spännande upplevelse, även för dig som står på sidlinjen. Genom att betta på matcherna i dessa turneringar kan du höja spänningen även för egen räkning. Den som registrerar sig på en bettingsida där FIFA återfinns i utbudet kan exempelvis spela på:

  • Matchvinnare
  • Turneringsvinnare
  • Hur många mål ett visst lag gör

På det stora hela kan man säga att FIFA-betting liknar den verkliga fotbollsbettingen. En stor anledning bakom detta är att FIFA varje år utvecklats till att blir mer och mer lik den verkliga fotbollsupplevelsen.

Nya funktioner i FIFA 22

FIFA 22 beskrivs som det mest realistiska fotbollsspelet någonsin. Efter att man tagit sig en titt på några av spelets nya funktioner är det inte särskilt svårt att hålla med om påståendet.

  • Knivskarp grafik – den mest självklara skillnaden är grafiken, som fått ett rejält lyft efter att spelet gått från ”old gen” till ”current gen”.
  • Rörelser hämtade från verkligheten – med hjälp av Xsens-dräkter har man kunnat registrera rörelsemönster från verkliga spelare och fört in i spelet.
  • Intelligenta spelare – AI:n har förbättrats år efter år, och FIFA 22 bjuder på spelare som tar smartare och mer verklighetstrogna beslut.
  • Realistisk bollfysik – bollens hastighet, skruv och rullningsfriktion är numera mer realistisk än någonsin tidigare.

Den realistiska spelupplevelsen, de ökande prispotterna och FIFA:s generella satsning inom den virtuella sporten ger spelet möjlighet att ta ytterligare kliv på e-sportmarknaden.