Horizon Forbidden West, uppföljaren till den mycket älskade Horizon Zero Dawn, är nu tillgänglig att förbeställa inför spelets nyligen tillkännagivna lanseringsdatum den 18 februari 2022, för både PS4 och PS5. Men om du planerar att spela spelet på PS4 och så småningom spela det på PS5, finns det inget sätt att få en uppgradering mellan versionerna.

Istället måste du köpa de dyrare versionerna av spelet som erbjuder digitala kopior för både PS4 och PS5 eller börja med PS4 och köpa en helt ny PS5 kopia av spelet senare till fullt pris. Och du bör inte förvänta dig att någon form av uppgradering kommer att släppas, eftersom Sony säger att de “inte har några planer” för den typen av erbjudanden, även om du kan överföra dina sparade data från PS4 till PS5 versionerna av spelet.

För att skaffa både PS4 och PS5 digitala versioner av Horizon Forbidden West i ett enda paket, måste du köpa de dyrare $ 79,99 Digital Deluxe Edition, $ 199,99 Collector’s Edition eller $ 259,99 $ Regalla Edition.

Däremot kostar Standard Utgåvan $ 59,99 på PS4 och $ 69,99 på PS5. Det finns också en specialutgåva för PS4 som kostar $ 69,99, som erbjuder ett digitalt ljudspår, en “liten konstverksbok” och kommer i en box av stål. (Det finns också en separat PS5 version av den utgåvan.)

Sony har visat sig villiga att erbjuda uppgraderingsmetoder med några av sina andra titlar. Företaget tillåter spelare att betala för att uppgradera från PS4 till PS5 versionen av Ghost of Tsushima Director’s Cut och från PS4 versionen av Death Stranding till PS5 exklusiva Death Stranding: Director’s Cut. Sony har också släppt gratis patchar för att optimera PS4 spel för PS5, precis som för God of War och, förra veckan, Horizon Zero Dawn.

Men när det gäller Horizon Forbidden West finns det inget alternativ för en uppgradering mellan versioner alls. Sony ber dig att betala minst $ 20 extra i förskott för att så småningom kunna spela spelet på ett system som du ännu kanske inte ens har.

Och för fans som samlar fysiska kopior av spel, bör du veta att Horizon Forbidden West’s Collector’s och Regalla Utgåvor inte kommer med spelskivor.

Istället har de en nedladdningskod som låter dig spela Horizon Forbidden West på PS4 eller PS5. Dessa dyrare versioner av spelet erbjuder dock många andra fördelar, inklusive imponerande statyer av en stor elefantliknande maskin. Du kan läsa allt om vad som finns i varje utgåva på Sonys blogg.

Sony visade upp några imponerande bilder av Horizon Forbidden West i maj, och det är möjligt att vi kommer se mer av spelet på PlayStation utställningen den 9 september. Vi kommer att meddela de största tillkännagivandena, så kolla in det då.