No Man’s Skys senaste uppdatering lägger till utomjordiska bosättningar som du kan upptäcka när du utforskar dess processgenererade universum. Den passande titeln “Frontiers” på dess nya utvidgning visades för första gången förra månaden och representerar spelets sjuttonde stora uppdatering sedan lanseringen för fem år sedan. Den är tillgänglig för nedladdning idag, gratis, likt resten av No Man’s Sky’s uppdateringar.

En kort trailer släppt av utvecklaren Hello Games ger en uppfattning om vad en spelare kan förvänta sig av dessa bosättningar, som kommer komplett med utomjordingar som går runt på gatorna. Spelare kommer att kunna bli övervakare av en bosättning och bygga upp den från en liten samling byggnader till en större stad.

När du väl har kontroll kommer medborgarna att be om hjälp med sina problem, och själva staden måste försvaras mot attacker.

Förutom bosättningar innehåller Frontiers-uppdateringen fler grundläggande byggnadsdelar och ett omdesignat konstruktionsgränssnitt. Det finns också en ny expedition som kommer att ge spelare i uppdrag att kartlägga och utforska planeter, liksom fler mindre livskvalitetsförbättringar som omdesignade visuella effekter och tillägg av nebulosor i yttre rymden för att snygga till natthimlen.

Frontiers ser ut som ytterligare en imponerande gratis uppdatering för ett spel vars lansering var problematisk, minst sagt. Men under de senaste fem åren har Hello Games förvandlat No Man’s Sky till en upplevelse som utan tvekan överstiger allt som utvecklarna lovade innan den släpptes. Inte konstigt att den nu har så entusiastiska supportrar.