Att betta på sport har länge varit en populär fritidsaktivitet för att öka spänningen inför kommande matcher och tävlingar. På senare år har även e-sport fått sig en plats bland de mer klassiska sporterna som fotboll och ishockey, men för många är den digitala sporten fortfarande ett outforskat territorium när det kommer till betting.

För att hitta bästa speltips esport och få en större förståelse av vad sporten innebär har vi sammanställt en lista på några punkter som kan vara bra att hålla koll på innan.

Vad är E-sport?

Innan man börjar betta på sporten är det först och främst viktigt att förstå begreppet e-sport. Kortfattat kan man säga att det handlar om lagtävlingar inom olika datorspel online och skiljer sig från virtuella sporter som för den ovane kan låta som ett liknande fenomen.

Skillnaden mellan dessa två är att det inom virtuella sporter är datorer som genomför simuleringar av exempelvis fotbollsmatcher eller häst- och hundkapplöpningar. E-sport däremot utförs av fysiska personer bakom skärmarna inom så kallade first-person shooters-spel (FPS) som Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), strategispel i realtid (RTS) som Starcraft II och MOBA-spel (multiplayer online battle arena) som League of Legends (LoL) eller Dota 2.

I samband med utvecklingen av bättre och snabbare internetanslutningar samt kraftfullare datorer och spelkonsoler har e-sporten vuxit snabbt i popularitet. Spelen i sig har också blivit mer realistiska, vilket har bidragit till branschens expansion som idag innebär flera internationella turneringar årligen. Som senast i maj i år presenterades en av de större nyheterna på den svenska e-sportscenen; nämligen det första svenska damlandslaget som kommer tävla i CS:GO på EM- och VM-turneringarna anordnade av internationella e-sportsförbundet.

Hur bettar man på e-sport?

Precis som med alla andra sporter finns det ett antal saker att tänka på innan man bettar på tävlingarna som går av stapeln. Särskilt när det gäller e-sport är det viktigt att ha en god förståelse för det spel man vill satsa pengar på. Vet man inte vet hur Dota 2, LOL, eller CS:GO spelas kan det bli svårt att förstå matcherna och därmed hitta bra odds.

Det är ofta också fördelaktigt att fokusera på en viss match istället för att försöka följa alla turneringar i olika spel. Det är inte bara svårt att hålla koll på allt som händer, utan det är också lätt att tappa bort helheten. Genom att fokusera på en viss match kan man lättare förstå förutsättningarna och hitta de bästa spelen.

Lär känna spelarna och laget

Vid betting på en fotbollsmatch ökar chanserna till vinst om man har koll på spelarnas dagsform och hur väl laget spelar i sin helhet. Samma princip gäller även vid e-sport. Eftersom de onlinebaserade spelen spelas i lag, kan en enskild spelares prestation påverka chanserna det specifika laget har inför den kommande tävlingen. Även spelarnas samarbetsförmåga och kommunikation under tävlingarna är avgörande.

Var hittar man bettingmöjligheter på e-sport?

När det gäller att hitta odds för e-sportmatcher erbjuder de flesta stora spelbolag online betting. Det kan dock ibland vara svårt att hitta bra odds eftersom marknaden fortfarande är relativt ny. Men med sin ständigt ökande popularitet dröjer det troligen inte länge till förrän även de mindre spelbolagen har bettingmöjligheter på e-sport bland sitt utbud.