Sveriges spelregulator har beordrat William Hill, som är dotterbolag till Evoke Gaming, att ”om-verifiera” konton som manuellt verifierades tidigt år 2019 för att se till så att spelare uppfyller registreringskraven.

Detta har dykt upp efter att operatören visade sig använda en registreringsprocess som myndigheten ej är nöjd med.

Företaget, som är licensierat för svenska hemsidor som Redbet.com och Williamhill.se har använt sig av manuella verifieringsmetoder för att registrera kunder mellan 1a januari till 31 juli, 2019.

Spelinspektion har sagt att detta leder till risker angående kraven som ställs på registreringar av spelare. Detta kan ha lett till att spelare som inte är permanenta svenska medborgare har registrerat sig.

En undersökning ledd av regulatorn som gjordes år 2020 kollade på hur Evoke hade hanterat migrationen av redan existerande kunder till följd av introduktionen av det nya licensieringssystemet som infördes år 2019.

Under Evokes verifieringssystem så kunde några redan existerande kunder under den tiden manuellt konfirmera sina detaljer och sen ge ut kopior av dokument för att bekräfta deras identitet och adress, så som ID-dokument eller räkningar.

Enligt Spelinspektionens undersökning så gjordes inga examinationer av informationen som gavs ut i dokumenten, och man jämförde inte informationen i dokumenten med andra källor så länge inte kundens riskprofil indikerade en ökad risk från ett pengatvättningsperspektiv.

Evoke har därför blivit beordrad av regulatorn att ta verifikationsåtgärder gällande de kunder som validerade sina konton manuellt under denna 7-månadersperioden.

Evoke måste också ge ut alla detaljer till regulatorn innan den 9:e november och ge ut en rapport gällande de åtgärder dem tänkt att ta.

Spelinspektionen var nöjd med att Evoke’s verifikationssystem har följt alla regler sedan 2019. Registrering av nya konton och verifiering av gamla konton är numera bara tillåtet genom Trustly’s Pay N Play-lösning som kräver BankID.

Evoke Gaming är ett av två MRG dotterbolag som tillsammans med Mr Green fick en svensk licens i december 2018. William Hill köpte därefter upp MRG tidigt i 2019.

Förra månaden så fick William Hill-ägda operatören Mr.Green två separata varningar och straffbelopp på totalt 31.5 miljoner kr (£2.6m/€3.1m/$3.6m) från Spelinspektionen i relation till KYC, AML och de skyldiga spelmisslyckandena.

Spelinspektionen gav operatören en bot på 30 miljoner kronor på grund av deras misslyckanden i att främja ansvarsfullt spelande, samt en ytterligare varning och en böter på 1,5 miljoner kronor för misslyckanden inom anti-pengatvätt (AML) och känn dina kunder (KYC)-ansvar.