Vilka är fördelarna med att använda samarbetsrobotar?

Det finns många fördelar med att använda samarbetsrobotar inom tillverkning och andra industriella tillämpningar. Det handlar bland annat om följande.

De är lätta att använda och underhålla

En av de största fördelarna med samarbetsrobotar är att de är mycket lätta att använda och underhålla. I de flesta fall behöver du bara programmera dem en gång och sedan behöver du inte oroa dig för det igen. Du behöver inte heller någon särskild kompetens eller utbildning för att använda den. Detta gör dem perfekta för företag som vill spara på arbetskostnader och samtidigt producera högkvalitativa resultat.

De kan programmeras för att fungera i en mängd olika miljöer

En annan fördel med samarbetsrobotar är att du enkelt kan anpassa dem till olika miljöer. Om du till exempel äger en restaurang kan du programmera en robotarm för att plocka upp varor från hyllor och placera dem i behållare. Om du äger en fabrik kan du programmera en robotarm för att flytta produkter från ett område till ett annat. Möjligheterna är oändliga när det gäller att programmera en samarbetsrobot.

De sparar tid och pengar

Med tanke på hur mycket tid och pengar som går åt för att anställa personal för att utföra vissa uppgifter blir det tydligt varför så många företag har börjat använda samarbetsrobotar i sina fabriker. Eftersom dessa maskiner kräver lite underhåll kan de användas 24 timmar om dygnet utan uppehåll. Eftersom det är människor, och inte datorer, som programmerar dem finns det dessutom ingen risk för fel. Detta innebär att ditt företag aldrig behöver hantera kostsamma misstag.

De bidrar till att hålla arbetstagarna säkra

En annan anledning till att så många företag använder samarbetsrobotar är att de bidrar till att hålla arbetstagarna säkra. Som tidigare nämnts kräver dessa maskiner nästan inget underhåll. Det innebär att de kan flyttas när som helst utan att orsaka några problem. Det innebär också att de kan placeras var som helst i anläggningen utan att man behöver oroa sig för vad som kan hända om något skulle gå fel.

De ökar produktiviteten

Den sista fördelen med samarbetsrobotar är att de förbättrar produktiviteten. När man tänker efter är det också logiskt. Om du måste betala någon annan för att arbeta i din fabrik, skulle du då inte hellre vilja att de gör något produktivt? På så sätt får du mer gjort på kortare tid.

Vad är skillnaden mellan samarbetsrobotar och traditionella industrirobotar?

Samarbetsrobotar är utformade för att arbeta tillsammans med människor på en gemensam arbetsplats. Det innebär att de är utrustade med sensorer och mjukvara som gör det möjligt för dem att på ett säkert sätt interagera med sina mänskliga kollegor. Samarbetsrobotar är också mycket mindre och lättare än industrirobotar, vilket gör dem lättare att installera och mindre benägna att orsaka skador om de kolliderar med något. Slutligen tenderar samarbetsrobotar att vara mycket billigare än industrirobotar, vilket gör dem till ett mer prisvärt alternativ för små företag. Så om du investerar i en samarbetsrobot bör du tänka på dessa viktiga punkter.

Vad gör samarbetsrobotar?

Här är fem vanliga användningsområden för samarbetsrobotar:

Industriell automatisering

I industriella miljöer kan samarbetsrobotar användas för olika uppgifter som svetsning, målning, montering och inspektion. De har med framgång tillämpats inom många branscher, bland annat bilindustrin, flygindustrin, elektronik, livsmedelsindustrin, medicintekniska produkter, läkemedel, halvledare, textilier, leksaker och träprodukter.

Montering

Samarbetsrobotar används ofta inom montering eftersom de kan utföra repetitiva uppgifter snabbare än mänsklig personal. En robot kan till exempel montera en bildel medan en människa inspekterar den färdiga produkten. Dessutom är samarbetsrobotar användbara för att montera små komponenter som annars skulle kräva manuellt arbete.

Materialhantering

Samarbetsrobotar kan också användas för att hantera material. En robotarm kan till exempel plocka upp delar från en plats på ett transportband och placera dem på en annan plats på samma band. Den här typen av uppgifter kräver hög precision och noggrannhet.

Packetering

En samarbetsrobot kan programmeras för att packa föremål med hjälp av ett antal tekniker. En teknik går ut på att lägga ett föremål i en behållare och stänga locket. En annan teknik innebär att man placerar ett föremål på en pall och sedan flyttar pallen till ett lagringsområde eller en leveransstation. En tredje teknik går ut på att lägga ett föremål på ett bord och sedan plocka upp det med ett vakuumgrepp. Roboten kan sedan flytta föremålet till en annan plats.

Kvalitetskontroll

En samarbetsrobot kan programmeras för att plocka upp ett föremål och lägga det i en behållare. Därefter kan roboten skanna föremålet för att avgöra om det är defekt. Om inte flyttar roboten föremålet till en annan behållare. Denna process fortsätter tills alla föremål är inspekterade.

Kan min bransch dra nytta av en samarbetsrobot?

En bransch som redan har haft framgång med cobots är fordonstillverkning. Cobots används ofta för att hjälpa mänskliga arbetare vid svetsning och målning. En studie visade att användningen av cobots i produktionslinjer för bilar ledde till en 25-procentig ökning av produktiviteten.

En annan bransch som kan dra nytta av samarbetsrobotar är livsmedels- och dryckestillverkning. Även här kan cobots användas för att hjälpa människor i arbetsuppgifter som förpackning och märkning. Precis som inom fordonstillverkning kan användningen av robotar inom livsmedels- och dryckestillverkning öka produktiviteten och effektiviteten.

Slutsats

Cobots är ett utmärkt sätt att automatisera uppgifter och öka effektiviteten på arbetsplatsen. Om du är intresserad av att implementera cobots i din verksamhet bör du göra din research först. Det finns många olika typer av cobots på marknaden, så hitta en som passar dina specifika behov. Slutligen ska du alltid se till att du har en säkerhetsplan för alla typer av robotar som arbetar tillsammans med människor.