Microsoft har beslutat att det är dags att göra sig av med inkompatibla datorer från Windows 11 Insider programmet. Företaget hade tidigare tillåtit datorer som inte uppfyllde dess stränga krav för det kommande operativsystemet att köra det i tester, men det har nu meddelats att det kommer att avslutas.

Microsoft har fått en hel del kritik för sina strikta systemkrav för Windows 11. Inte minsta från oss själva, eftersom Wes Fenlon nyligen ställde frågan

“Hur i helvete har Microsoft redan sabbat Windows 11 så illa?”

Microsoft är fast besluten att hålla sig till sin lista över kompatibla processorer. Det betyder att de flesta processorer som är äldre än AMDs Ryzen 2000-serie eller Intels 8:e generationen inte kommer att kunna köras som avsett med Windows 11 installerat.

Inkompatibla maskiner har dock hittills kunnat köra Windows 11 som en del av Insider programmet.

Det kommer dock snart inte längre vara fallet. Vissa användare rapporterar redan att de inte kan registrera sig i Insider programmet på inkompatibla datorer, vilket BetaWiki noterar på Twitter, och det verkar som om detta snart kommer att vara fallet för alla.

Microsoft kommer nu att rekommendera användare att installera Windows 10 på inkompatibla datorer.

Så om du sitter där utan en kompatibel dator under en datorchipbrist (bra tid för det, va?), kan du fortfarande ladda ner Windows 11 ISO och installera det därifrån. Detta är dock lite riskabelt, eftersom Microsoft har bekräftat att dessa ISO installationer inte kommer att få viktiga uppdateringar, inklusive säkerhetsuppdateringar.