Cyberhoten är allvarligare än någonsin. Faktum är hoten inte bara blir allvarligare för varje dag som går, de blir även betydligt fler. Därmed är det av yttersta vikt att du tar de nödvändiga steg som krävs för att skapa ett så bra skydd som möjligt, annars kan konsekvenserna bli katastrofala.

Att skapa sig ett grundläggande skydd är lyckligtvis inte särskilt svårt. Med hjälp av våra tre steg nedan får du ett bra skydd mot de cyberkriminella som försöker komma åt dina uppgifter, filer och information.

3 tips som ger dig ett grundläggande skydd online

Nedan är exempel på tre saker som ger dig ett bra grundläggande skydd online:

Överväg att använda en VPN

En VPN-tjänst kan vara ett bra verktyg om du vill öka säkerheten och anonymiteten online. Den krypterar all trafik mellan din enhet och den server du besöker, vilket gör det betydligt svårare för hackare att få tag i dina uppgifter.

Du blir även helt och hållet anonym. Om din internetleverantör eller någon annan myndighet eller organisation försöker kontrollera vem du är, kommer de istället att skickas till VPN-tjänstens servrar. Det är sedan upp till VPN-företaget om de vill avslöja vem du är.

Du har säkerligen även hört att VPN-tjänster ger dig möjlighet att få tillgång till material i andra länder. Detta stämmer i många fall, men många större streamingtjänster blockerar IP-adresser från VPN-aktörer, vilket gör att detta inte alltid fungerar.

Ladda inte ner något från en aktör du inte litar på

Du bör vara väldigt försiktig när du laddar ner saker från internet. Ladda endast ner filer från aktörer du verkligen litar på, och kontrollera återigen att du faktiskt är på rätt sida. Du kan även söka efter recensioner från andra användare, och kan på så sätt få en uppfattning om hemsidan är säker eller inte.

Leta alltid efter ett litet lås till vänster om domännamnet. Detta säkerställer att informationen som skickas mellan dig och hemsidan är krypterad.

Ett exempel på detta är Comeon Sverige. Till vänster om deras domännamn syns klart och tydligt att de använder SSL-kryptering, vilket gör att informationen som du skickar till deras server är säker.

Dela inte med dig av din personliga information

I vissa fall är det okej att du delar med dig av din personliga information, men det finns även många fall där du absolut inte bör göra det.

När du registrerar dig eller köper något måste du i de flesta situationer uppge en del av dina personliga uppgifter, vilket är okej så länge du registrerar dig eller beställer från en säker sida.

Du bör dock aldrig dela med dig av dina personliga information i meddelanden eller på sociala medier. Om någon exempelvis skickar ett mejl till dig och ber dig att uppge dina uppgifter, bör du självklart inte göra det om du inte med 100% säkerhet kan säga att du litar på personen som mejlet kommer ifrån.