Vid tidpunkten när Microsoft gjorde sin stora Windows 11 presentation, var en av de överraskande tillkännagivandena att det kom med ett inbyggt Androidstöd till sitt operativsystem. Appar som fungerar precis som vanliga Windowsappar – kan läggas till din startmeny, flyttas runt och i allmänhet behandlas som om de vore inbyggda x86-enheter.

För att få det att fungera kommer Windows 11 att behöva ett Android undersystem, vilket är något som har gjort den senaste utvecklaren Insider Preview entusiastiska. För tillfället kan man inte göra mycket, men det är detta som kommer att göra det möjligt för utvecklare att testa med Androidappar i Windows.

Detta är möjligt tack vare Intel Bridge-tekniken, som utför det hårda arbetet för att låta dessa Androidappar köras inbyggt på x86-hårdvara. Men var inte orolig, det här är inte något som bara kommer att fungera med Intels hårdvara, det kommer även att fungera bra på dina AMD datorer.

Den uppdaterade Microsoft Store kommer att få detta stöd via ett samarbete med Amazon App Store. Som vi sa vid den tidpunkten är det intressant att Microsoft bestämde sig för att arbeta med Amazon för detta och inte Google direkt.

Amazons App Store har ett mindre utbud av titlar jämfört med Googles, även om alla de vanligaste apparna finns tillgängliga och är korrekta, och att det även är en mycket bättre fungerande plats än för några år sedan – något som säkert bara kommer att bli bättre med den här affären.

Du behöver inte vänta tills Windows 11 startas för att köra Androidappar på din dator, eftersom du redan kan göra det tack vare BlueStacks, som kör de flesta appar och spel utan större problem. Den senaste versionen, BlueStacks 5, fungerar bra på modern hårdvara och stöder till och med makron och olika konverteringssystem för att se till att dina spel körs.

Windows 11 kommer att släppas den 5 oktober. Så det dröjer inte länge tills vi ser hur Windows 11:s inbyggda Androidimplementering kan jämföras med alternativen.