Vad har privatekonomin och datorspel gemensamt? Teamwork! Svaret kanske inte är det första som poppar upp i ditt huvud, men det är fortfarande en relevant poäng. Många datorspel är nämligen avhängiga av ett gott samarbete lagkamrater emellan för att ni ska kunna slutföra en bana, ett uppdrag eller hela spelet. Det samma gör sig gällande med din privatekonomi med avseende på de olika komponenterna som utgör en balanserad och välfungerande ekonomi.

Privatekonomins olika delar

Lön eller annan inkomst. Majoriteten använder lönekontot som sitt primära förbrukskonto för betalning av fasta månadskostnader. Det är kostnader såsom hyra, el- och vattenräkningar, abonnemangsavgifter, försäkringar mm. Många väljer även att dela upp sitt stamkonto i olika undergrupper som t.ex. ett matkonto och kanske även ett konto till shopping, roliga aktiviteter och liknande. Typiskt har du en fast månadsöverföring eller så överför du pengar från själva lönekontot utefter svängrummet i budgeten.

Budget. Att göra en budget är ett väldigt effektivt sätt att få en bra överblick och inte riskera att din konsumtion överstiger kapitalet du har till rådighet. En bra start när du sätter upp en budget är att du tar utgångspunkt i din inkomst och dina fasta månadskostnader. Hur mycket har du kvar efter att de fasta kostnaderna är betalda?

Det är beloppet du har till förfogande att kunna röra dig med.

Sparande. ”Lite är bättre än inget” – det är relevant i allra högsta grad när vi pratar om sparande. Du kan spara på flera olika sätt och det klassiska sparkontot har genom åren fått sällskap av allt från sparande i aktier och fonder till att investera i fastigheter och företag. Möjligheterna är många och du kan välja alternativet som passar dig bäst. Men oavsett vilket kan det vara fördelaktigt att ha ett sparkonto. Ett sparkonto kan fungera som en slags buffert till oförutsägbara utgifter eller situationer där du behöver det lilla extra.

Online finansiering

Online finansiering är inte en fast del av privatekonomin som sådan. Det kan mer ses som den där lagspelaren som håller sig i bakgrunden ända tills du verkligen behöver en hjälpande hand. Det kan röra sig om tillfällen med oförutsägbara utgifter från både höger och vänster, förändringar i privat- eller arbetslivet, eller något helt annat som gör att privatekonomin svajar. Det första steget är självklart att du inkallar hela teamet och hänvänder dig till din buffert och sparande. Kan du ändra något i budgeten för att få det att gå ihop?

Dra ner på något eller omprioritera din konsumtion? Emellanåt kan online finansiering dock svara till den där femte lagspelaren i League of Legends, den som ansluter sig till dig och de tre andra elementen i din ekonomi för att lyckas ödelägga motståndarlagets bas.

När det kommer till online lån är det alltid du som väljer vad ett potentiellt lån ska finansiera. Om det så är köpet av en ny dator , reparation av bilen eller betalningen av en tandläkarräkning. Men det är viktigt att du noga överväga ditt beslut och inte bara ansöker om det första lånet du hittar. Jämför alltid långivarna och deras erbjudanden för att hitta det bästa privatlånet. Kort och gott handlar det om ett lagarbete där alla parter fyller sin funktion, både inom gaming och för en balanserad privatekonomi.