Oavsett om du tillbringar alla dina dagar med att spela, eller är en nybörjare som precis fått upp ögonen för gaming, så är det svårt att förbise den hetaste trenden: blockchain-baserade spel.
Blockchain-baserade spel, även kallat kryptospel och NFT-spel, är fortfarande ett relativt nytt fenomen. Spelformen växer sig dock större för varje dag som går, och därför är det en god idé att som gamer ha en viss förståelse för hur dessa spel fungerar. Så, för att hjälpa dig, har vi sammanställt den här guiden för att ge dig all information du behöver för att förstå dig på blockchain-baserade spel.
Vad är blockchain?
Blockchain, eller blockkedjan som man ibland säger på svenska, är en digital redovisning av transaktioner ordnade i serier av data som kallas för “block”. Dessa block är sammankopplade med hjälp av kryptografi för att säkerställa nätverkets säkerhet och integritet. Om en förändring görs på ett ställe görs den över hela blockkedjan. Eftersom blockchains inte styrs av någon enskild person eller organ klassas de som decentraliserade.
Vad är blockchain-baserade spel?
Blockchain-baserade spel avser alltså spel som drivs på blockchain-teknologin. Som de flesta vet är traditionella spel en centraliserad aktivitet där allt utvecklat för ett spel – som skins, spelpengar och tillgångar – är begränsat till själva spelet. Som ett resultat behåller den specifika spelutvecklaren ägandet av allt, och i sin tur kan ingen skapa en alternativ version av det specifika spelet.
För blockchain-baserade spel fungerar det inte på samma sätt. Istället kan alla äga en liten del av spelet. Om du köper en tillgång i ett blockchain-baserat spel kan du överföra denna till ett annat spel inom blockkedjan.
Till skillnad från traditionella spel opererar blockchain-baserade spel inte på en centraliserad server. Istället äger man föremålen man förvärvar genom att spela blockchain-baserade spel, inklusive XP, vapen och skins. Så istället för att förlora alla tillgångar i ett spel när man slutar spela det, kan man handla med sina tillgångar eller ta med sig dem till ett annat spel. På så sätt hamnar spelare och utvecklare på samma sida och får liknande makt. Det finns inte någon som kontrollerar spelets resultat längre. Det innebär en ökad transparens, vilket i sin tur gör blockchain-baserade spel mer pålitliga och mer underhållande.
Det finns i huvudsak två varianter av blockchain-baserade spel, nämligen krypto- och NFT-spel. Låt oss beskriva dessa mer utförligt:
Kryptospel
Kryptovaluta och blockchain går hand i hand, så det är inte konstigt att många utvecklare implementerar dessa digitala valutor i sina spel. Blockchains decentraliserade karaktär innebär att belöningar som tjänas i spelet – kryptovaluta i detta fall – inte är föremål för samma risker som andra digitala belöningar är. För vidare läsning rekommenderar vi Moralis Academys Crypto spelblogg.
NFT-spel
Icke-fungibla tokens, NFT:er, används också väldigt flitigt inom blockchain-baserade spel. I NFT-spel kan spelare istället för kryptovalutor tjäna unika digitala tillgångar och behålla ägandet av dem utanför spelets ekosystem.
Fördelar med blockchain-baserade spel för spelare
När det kommer till spel baserade på blockchain-teknologin medför de ett par fördelar för spelare. Låt oss kika på två av de mest framträdande fördelarna med dessa spel:
Riktigt (digitalt) ägande
Som vi tidigare berört så blir spelare riktiga ägare av tillgångar och andra ting inom spel när de innehar dem. Ingen kan ta något ifrån en spelare i den blockchain-baserade spelvärlden. Även om det är ett specifikt spel som spelaren spelar, så ligger alla tillgångar i en blockchain, vilket innebär att spelaren kan använda sin tillgång i ett annat blockchain-baserat spel också.
Spelare bestämmer
Något som vi tidigare belyst men vill betona ännu mer är det faktum att det är spelare som bestämmer i blockchain-baserade spel. Blockchain-baserade spel är som sagt decentraliserade, gentemot traditionella spel som är centraliserade. Det betyder att utvecklarna av ett spel inte har någon kontroll över resultaten och därmed blir spelet mer demokratiskt.